Sivut

tiistai 27. joulukuuta 2011

Rullaati rullaa

Phuh, nyt on joulukin juhlittu ja myrsky riepotellut vähemmän jouluista maisemaa. Meillä ei (ainakaan toistaiseksi, kop kop) jouduttu verestämään survival taitoja sähköjen puutteessa (mitähän taitoja mä oisin verestellyt, don't have such...), mutta mökillä kuulemma olisi ollut toinen juttu, siellä oli naapuri viettänyt sähköittä tovin jos toisenkin. Puuvahingoiltakin vältyttiin, likeltä liippas, mutta se periks antanut haapa teloi onneks vaan linjoja, ei taloa ja/tai autoja. Melkoinen myräkkä siellä tuntui vieläkin olevan, kun otin äsken pikaisen happihyppelyn leffanpalautuksen merkeissä.


Joulu menikin kuumeisissa merkeissä, tää mun mysteeritauti jatkuu aina vaan. En siis normaalisti kuumeile ollenkaan, mutta nyt on pidellyt viikon verran kummaa on/off -kuumetta. Pienen lihas- ja päänsäryn ja kurkkukivun lisäks ei oo ollut muuta kuin tota kuumetta. (Ja ihan törkee väsymys, mut se ei taida juurikaan poiketa normaalista.) Nenä, poskiontelot, kurkku, korvat ja keuhkot on ronkittu, nielu viljelty ja tulehdusarvot tsekattu. Jälkimmäiset inan koholla, mut muut ok eli huomenna töihin. Olo ei oo järin freesi vieläkään, mutta ei kai se lepäilemälläkään sitten parane, kun ei tästä reilun viikon koomailusta oo ollut moksiskaan.


Oon nyt hiihtänyt viikon pitkälti pyjamassa (aattona tein poikkeuksen ja vaihdoin verskoihin) ja jessus, että oli tuskaa laittaa normivaatteet päälle tänään. Ensinnäkin farkkujen vyötärölle oli käynyt jotain kummaa (ilmeisesti ne voi myös kuivakutistua), eikä se (siinä vaiheessa kuume oli laskussa) jatkuva hikoilu tehnyt olosta järin paljon hehkeämpää. Mulla oli paidanselkä ihan litimärkä, kun pääsin lääkärireissun jälkeen kotiin, innolla ootan huomista töihin menoa... 

Jaahas, nyt taitaa taas tulla vilu, joten kaivaudun tiiviimmin vällyjen alle. Toivottavasti tuuli ei enää heiluttele puita juuriltaan ja sähkötki pian pelaisi pitkin maata. Just kattelin päivällä Facesta, kun yks työkamu tiedusteli josko pääkaupunkiseudulta löytyisi pakastintilaa... Hurjasti tsemppiä kaikille, joille myräkkä on aiheuttanut konkreettisia ongelmia! Tsemppiä myös meille moniongelmaisille, joilla on muuten vaan vaikeeta ja virta vähissä vaikka sähköt pelaisikin... ;D

Aijuu, tein tapaninpäiväksi rieskarullia, jotka on olleet kovasti tykättyjä erinäisissä illanistujaisissa. Mikään oma resepti tää ei toki oo (hei, mikään ei oo, multa ei vaan synny omia reseptejä, kun jo niiden noudattaminenkin on turhan usein turhan haasteellista), vaan kaverilta pöllitty ja pikkasen tuunattu. Joku versio näytti löytyvän myös rieskapuketin kyljestä (Fazerin täysjyvärieska on hyvää ja rullautuu nätisti, tein toisen sortin jostain muusta ja se halkeili ikävästi), näitä soveltelemalla syntynee kivaa napsittavaa vieraille. Tein kahta eri sorttia, lihaisaa ja kalaisaa:

Lihamössö

- kylmäsavuhärkää/kinkkua tms.
- maustettua tuorejuustoa (esim. paprika, taco, aurinkokuivattu tomaatti)
- smetanaa
- yrttejä (esim. basilika, viinisuolaheinä)
- mausteita (esim. musta- ja viherpippuri)

Kalamössö

- kylmäsavukirjolohta
- maustettua tuorejuustoa (esim. yrtti)
- smetanaa
- tilliä
- mausteita (esim. musta- ja sitruunapippuri)

Pilko liha/kala ja yrtit pieneksi ja sekoita kaikki keskenään. Levitä mössö rieskalle ja rullaa, nipsaise kuivat päät pois ja viipaloi rulla osiin (4-6 suupalaa). Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Ei vois simppelimpää olla! Rieskapaketilliseen (Fazer 7 kpl = öbaut 30 annosta) menee ½ prk smetanaa ja 150-200 g tuorejuustoa / mössö. Kalaa/lihaa n. 100 g.


Tein myös lohileipiä, jotka ei tänä vuonna olleet ihan niin hyviä kuin viimeks, kun mulla kävi pientä kämmiä raaka-aineiden kanssa. Jos teet näitä, niin huomioi, että pakastimessa lymyilevät katkaravut eivät välttis enää ole kuosissa (parasta ennen 10.8.2011) ja että jos teet samalla rieskarullia, niin reilu puolet yrttituorejuustosta menee niihin eli osta kaksi purkkia... 

Lohileivät

- saaristolaisleipää, limppua tms.
- kylmäsavukirjolohta (n. 100 g)
- katkarapuja (desi tai kaks, riippuen miten suuri ystävä olet, toimii myös ilman jos se "kyllä mulla taitaa olla pakkasessa yks pussi katkiksia, en viitti ostaa" -pussi osoittautuu parhaat päivänsä nähneeksi)
- punasipulia (n. puolet / maun mukaan / minkä verran jaksat viipaloida)
- sitruunan mehua (pari puristusta puolikkaasta)
- creme fraiche (50-100 g, vähemmänkin jos tuorejuusto ei lopu kesken)
- yrttituorejuustoa (150-200 g)
- mausteita (esim. musta- ja sitruunapippuria)
- tilliä
- jos juokseva hunaja ei ole jähmettynyt tai jos on ja jaksat sen sulattaa, niin pieni loraus hunajaa, toimii myös ilman
- keitettyä kananmunaa, tilliä ja pari katkista koristeeksi
- myllystä ripaus suolaa koristeen päälle

Hienonna kala, sulatetut katkikset, tilli ja sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta sitruunalla ja (esim.) pippureilla. Annostele mössö leipäviipaleiden päälle ja koristele kananmunalla ja tillillä, ripsaise hieman suolaa päälle. 

Tää tais olla viime vuonna Pirkassa jonkinlaisena versiona, jota sitten hiukan varioin, alkuperäistä ohjetta en enää löytänyt. Mulla tosiaan loppui se tuorejuusto kesken eli siitä tuli turhan creme fraiche -voittoinen, vaikka yritinkin maustaa sen makua piiloon. Reilusti siis tuorejuustoa ja sitä cremeä lähinnä notkistamaan hommaa, smetanakin käy. Tääkin saa maustua kylmässä mahd. pitkään, mutta leivät kannattaa tehdä vasta viime tipassa etteivät vetisty. 

Tein tapaninpäivän pöytään myös salaattia, joka kuulemma oli hyvää, itse en sitä testinyt. Olisin halunnut tehdä melonisalaatin vastapainoksi joulun vähemmän kevyille herkuille, mutten ollut ihan vissi josko aatonaattona ostettu meloni olis ollut järin freesiä enää tapanina. Korvasin sitten melonin omenapäärynällä ja se näytti toimivan ihan hyvin. Liruttelin omppupärskyn päälle vähän mansikkabalsamicoa (siirapilla saa kivat raidat) ja kulhoon kaveriksi salaattia (salanova), viinisuolaheinää, cashewpähkinöitä, brandy-pähkinä-juustoa, säilykepersikkaa (mehussa), kana- ja pekonikuutioita ja krutonkeja. Sekaan vielä loraus sitruunamaustettua avokadoöljyä ja homma oli pihvi. Eiku salaatti.

Edit 22:43: Jumantsui! Oon jo mooooonta kertaa unohtanut toivottaa tervetulleeksi Maaman, ihanaisten lukijoiden viimeisimmän vahvistuksen. Ole lämpimästi tervetullut, pistän tän huonon emännöinnin ton kuumeilun piikkiin... :)

2 kommenttia:

Oi ihanuutta, kommentit on parhautta! ISO kiitos, tykkään! :)